Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

„Granica koja spaja“ – održan Okrugli stol i Završna konferencija projekta PESCAR – Pesticide Control and Reducton

U Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače obilježen je završetak provedbe projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction. Projekt je imao za zadatak ostvarenje važnog cilja: uspostavu, odnosno osuvremenjivanje prognostičkog sustava upozorenja i time ostvarivanje zaštite okoliša od jednog od najjačih zagađivača – pesticida. Njihova suvišna i nekontrolirana upotreba uzrokuje zagađenje okoliša, prirode i hrane. Primjenom učinkovitog sustava upozorenja može se minimizirati korištenje pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji i time pridonijeti kvaliteti hrane, ali i okoliša.

Okrugli stol na temu Zagađenje pesticidima: kako umanjiti štetne posljedice rastuće poljoprivredne proizvodnje u programskom području započeo je uvodnim riječima pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, ujedno i vodećeg partnera na projektu, g. Daniela Segarića. Nakon zahvale na kvalitetnoj suradnji partnerima ZADRA NOVA i Sveučilištu u Zadru s hrvatske strane te Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Zavodu za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke s bosanskohercegovačke strane prisjetio se sada već davne 2010. godine kada je začeta ideja o ovakvoj vrsti projekta. G. Segarić je istaknuo kako je projektom PESCAR dokazano da postoji mnogo razloga zašto kupovati proizvode naših lokalnih proizvođača. „Nalazi laboratorijskih analiza su dokazali kako je naša hrana vrhunskog ne samo okusa, već i kvalitete.“

O temi zagađenja pesticidima razgovarali su doc.dr.sc. Tomislav Kos, Edukacijski koordinator projekta PESCAR sa Sveučilišta u Zadru, doc.dr.sc. Josip Ražov vanjski stručni suradnik na projektu PESCAR s Hrvatske strane, izv.prof.dr.sc. Svjetlana Stanić – Koštroman, vanjska stručna suradnica na projektu PESCAR s BiH strane te prof.dr.sc. Božena Barić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Zavoda za poljoprivrednu zoologiju.

Nakon izlaganja predavača o ključnim temama kojima se projekt bavio poput stanja u poljoprivrednoj proizvodnji triju županija uključenih u projekt, izvrsnim nalazima laboratorijskih analiza pesticidnih rezidua u tlu i plodovima kao i o kvalitetnoj suradnji između stručnjaka i poljoprivrednika otvorila se konstruktivna rasprava s krajnjim korisnicima, poljoprivrednicima Zadarske županije. Zadarska županija nije slučajno odabrana za ovaj projekt. Dobro poznata je stvar kako Zadar nije samo grad košarke, već i grad kvalitetne hrane“; rekla je prof.dr.sc. Barić prisjećajući se početaka svoje profesionalne karijere i studentske prakse u Poljoprivrednom kombinatu Zadar.

Na početku Završne konferencije sve prisutne pozdravio je zamjenik Župana Zadarske županije, g. Šime Mršić istaknuvši kako i sam pripada struci agronoma te mu je projekt PESCAR jedan od najdražih EU projekata. I nije usamljen u tom mišljenju. Čini se kako je opći konsenzus svih uključenih da je projekt PESCAR ostvario ono što je zacrtao: postavio temelj za neke druge prekogranične suradnje. Kad je riječ o zaštiti okoliša i očuvanju brojnih ekosustava koji su obilježje sve tri projektne županije, granica između dviju država postaje granica koja spaja. Kao što je istaknuo g. Mršić: „Krška područja s mrežom podzemnih voda čine ovo područje iznimno podložnim zagađenju, a zagađenje na jednom području dovodi do zagađenja drugog, neovisno o granicama.“

Na završnoj konferenciji prezentirani su rezultati projekta ostvareni u sve tri projektne županije. Doc.dr.sc. Tomislav Kos prezentirao je ostvarenja postignuta u Zadarskoj županiji: uspostavu mreže agrometeoroloških i vizualnih postaja, monitoring štetnih organizama, provođenje edukativnih radionica, uzimanje uzoraka tla i plodova za laboratorijske analize samo su neke od aktivnosti. Okosnica prognostičkog sustava je davanje pravovremenih preporuka o pravilnoj upotrebi pesticida pri čemu je doc.dr.sc. Josip Ražov rekao: „Prošla su vremena kada je poljoprivrednik u podne žurio s njive kako bi stigao na vremensku prognozu.“ Analitički podaci o iznimno dobroj posjećenosti web stranice: agroprognoza.eu kao i viber grupa AgroprognozaEU Zadar najbolji su put kako u budućnosti komunicirati s poljoprivrednicima te im pružati uslugu preporuka i nakon završetka službene provedbe projekta PESCAR. Svoje izlaganje doc.dr.sc. Kos zaključio je riječima: „Poboljšanje je teško izmjeriti, ali zanimanje za upotrebu pesticida i ostatke u biljnom materijalu i tlu prema novim EU propisima zanimljivo je pitanje za poljoprivrednika i kupca.“

Rezultate projekta koji su ostvareni u Hercegovačko – neretvanskoj županiji prezentirao je doc.dr.sc. Perica Bulić, ravnatelj Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i zaštitu bilja, a potom se prisutnima obratio dipl.ing.agr. Luka Vranješ, ravnatelj Zavoda za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke s prezentacijom svih pozitivnih ostvarenja projekta.

Provedba projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction financirana je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega je 85% sufinancirano sredstvima EU. „Postoje i novčano izdašniji projekti od PESCARA, ali nema malih projekata kada je riječ o zaštiti okoliša“; zaključila je na kraju voditeljica programa gđa Ana Marušić. Za pozitivnim primjerom se može najbolje ići, a projekt PESCAR dokazao je kako to sigurno jest.

Na  sljedećem linku  (https://www.hrt.hr/enz/regionalni-dnevnik/566826/ ) od 19:39 minute možete pronaći prilog o  događaju koji je bio prikazan u Regionalnom dnevniku.