Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Aktivnosti SAN projekta na Sveučilištu u Zadru nastavljene planiranom dinamikom unatoč epidemiji COVID-19

U okviru projekta SAN – Smart Agriculture Network kroz koncept “Pametne poljoprivrede” i primjenu umjetne inteligencije, uz financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, tim znanstvenika i suradnika s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru te tvrtke Elektrokovina plus d.o.o. iz Zagreba, redovno provodi planirane projektne aktivnosti u skladu sa smjernicama i preporukama HZJZ-a s obzirom na epidemiju COVID-19. 
U sklopu Projekta  razvijena je  mobilna aplikacija s osnovnim ciljem ranog upozoravanja o vjerojatnosti nastanka odgovarajućeg negativnog utjecaja (bolesti, štetnika, nedostatka vode) u proizvodnji poljoprivrednih kultura. Projektno istraživanje i razvoj provode se na maslini. 
Maslinari – partneri ovog projekta jesu Nives i Goran Morović te Ivica Vlatković. Njihova maslinova ulja osvojila su na ovogodišnjem NYIOOC - najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju za maslinovo ulja u New Yorku ukupno dvije zlatne i jednu srebrnu medalju. Ovih dana maslinari – partneri preuzeli su na Sveučilištu u Zadru od projektnog tima SAN mobilnu aplikaciju i započeli s testnim korištenjem. 
Tijekom vegetacijske godine 2020. u nasadima na Žmanu i u Novigradu maslinari će testirati i uvoditi SAN mobilnu aplikaciju u svoju praksu. Vjerujemo na njihovo i naše zadovoljstvo.