Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Sudjelovanju djelatnika Odjela za ekologiju agronomiju i akvakulturu na radionici u Benkovcu 02.09.2020. = trening za poljoprivrednike i stručnjake koji se bave utjecajem poljoprivrede na okoliš

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije trenutno je u provedbi projekta „Green economy and CO2 – GECO2“. Riječ je o projektu čija ukupna vrijednost iznosi oko 2,5 milijuna eura, a financira se iz prekograničnog programa suradnje Interreg Italija-Hrvatska.

GECO2 se pridružuje borbi protiv klimatskih promjena razvijajući nove poljoprivredne i industrijske modele. Cilj projekta je uspostava regionalnih centara za promatranje klimatskih promjena kao i predstavljanje hrvatskim i talijanskim tvrtkama novog dobrovoljnog tržišta ugljika kroz ekonomsku valorizaciju poljoprivrednih praksa. Potencijalni kupci su primjerice industrijske ili uslužne tvrtke koje žele na tržištu sudjelovati s održivim proizvodom koji će nositi markicu „CO2 free“ čime bi njihovi proizvodi dobili dodanu vrijednost. Projekt bi omogućio stvaranje mreže lokalnih centara za praćenje klimatskih promjena u Jadranskoj regiji i time bi pomogao lokalnim zajednicama u prilagodbi i smanjenju negativnih učinaka klimatskih promjena, navodi voditeljica projekta Ivana Dević iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA-e.

U sklopu projekta GECO2 u Benkovcu je održana radionica za zainteresirane u sektoru poljoprivrede kojima su prezentirana načela i primjeri zelene ekonomije s naglaskom na trženje ugljičnim dioksidom. Kroz navedenu radionicu sudionici, između kojih su bili doc. dr. sc. Tomislav Kos, Šimun Kolega mag. ing. agr. i Ana Gašparović Pinto mag. ing. agr.  s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu su imali priliku doznati koja je njihova uloga i koji su načini za smanjenje i zadržavanje emisije ugljičnog dioksida. Također su imali priliku saznati koji su to problemi i mogući scenariji koji bi se mogli dogoditi vezano za ekstremne klimatske promjene. Sudionici su upoznati i s budućim razvojem tržišta ugljika, modelima tržišta ali i rezultatima i velikoj ekonomskoj koristi takvog trženja.