Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

2. Maslinarski četvrtak

2. Maslinarski četvrtak

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru nastavlja s programom Maslinarski četvrtak koji obrađuje aktualne teme iz maslinarstva.  Drugi po redu Maslinarski četvrtak održat će se u suradnji s Odjelom za zdravstvene studije i Sveučilišnom knjižnicom, 8. prosinca 2022. u 18:00 h u zgradi DHM-a, u dvorani Citadela. Predavanje je namijenjeno svima onima koji žele proširiti znanje o zdravstvenim vrijednostima maslinovog ulja i važnosti lista masline u proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Prvo predavanje bit će pod naslovom: „Nutritivna i zdravstvena vrijednost maslinovog ulja“ prof. dr. sc. Marijane Matek Sarić s Odjela za zdravstvene studije. Ono će obuhvatiti važnost masti koje su uz ugljikohidrate najvažniji izvor energije. Ljudski organizam zahtijeva da se iz masti dnevno podmiri 25 do 35 % energetskih potreba, bilo da ih dobivamo iz hrane ili da ih mobiliziramo iz masnog tkiva. Sva ulja i masti sadrže istu količinu masnoća, odnosno, unošenjem 1 g ulja oslobađa se u organizmu 9 kcal. Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije kaloričnije niti manje niti više od drugih ulja, ali budući da ima jači okus, često se upotrebljava u prehrani u manjoj količini. Stoga osim povoljnog sastava masnih kiselina, vitaminske i nevitaminske komponente koja ima antioksidativna svojstva to predstavlja još jedan dodatni razlog zašto se ekstra djevičansko maslinovo ulje preporučuje kao „masnoća izbora“, posebno u bolesnih stanja kao npr. dijabetes, povišene masnoće u krvi, kardiovaskularne bolesti itd. Postoje zablude oko korištenja maslinovog ulja na visokim temperaturama. Prženjem na maslinovom ulju dobiva se manje masna i više hrskava hrana. Mast zamjenjuje vodu, tj. ulje samo obloži namirnicu hrskavom koricom, a namirnica je iznutra zapravo skuhana. Za razliku od maslinova ulja, ostala sjemenska ulja prije prodiru u povrće ili meso i čine ga više masnim, a manje hrskavim.

Drugo predavanje pod naslovom „Važnost lista masline za sintezu maslinovog ulja u plodu“ održat će dr. sc. Šime Marcelić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. U listu masline sintetiziraju se šećeri i ostale aktivne tvari koje se koriste kao energije za stvaranje ulja u plodu masline. U svim fazama rasta i razvoja ploda može doći do oštećenja i gubitka lisne mase, stoga je maslinarima važno ukazati na uzroke koji dovode do gubitka lista. Jedan je od važnih razloga pojava gljivičnih oboljenja na listu poput paunova oka i napad štetnika. O preventivnim metodama koje nepoželjni utjecaj na maslinu mogu svesti na minimum bit će riječi na  samom predavanju.

Na drugom Maslinarskom četvrtku gostuje klapa Griblja iz Bibinja i Šime Krešimir Zeko, student Odjela za klasičnu filologiju, koji će čitati tekst na latinskom jeziku o patvorenju liburnskog maslinovog ulja. Moderatorica večeri je Jelena Rušev Mogilevskij.