Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

4. maslinarski četvrtak

4. maslinarski četvrtak

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru nastavlja s aktivnostima u okviru programa Maslinarski četvrtak koji obrađuje zanimljive i aktualne teme iz maslinarstva. Ovaj četvrti po redu Maslinarski četvrtak održat će se u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Sveučilišnom knjižnicom, 23. veljače 2023., u 18:30 h u Sveučilišnoj knjižnici, ogranku Novi kampus (adresa Ul. dr. Franje Tuđmana 24i: https://sveucilisnaknjiznica.unizd.hr/o-knjiznici-kontakt/ogranci/novi-kampus).

Prvo predavanje pod naslovom „Prirodna kozmetika – maslinovo ulje i ljekovito bilje“ održat će dr. sc. Branka Maričić s Odjela za ekologiju agronomiju i akvakulturu. Zadarska županija zbog svoje reljefne i klimatske različitosti ima izraziti potencijal za sakupljanje i uzgoj samoniklog ljekovitog bilja. Maslinovo ulje nas 'hrani' iznutra i izvana. Kroz izlaganje ćemo saznati koji su potencijali i blagodati ljekovitih biljaka i na koji način mogu obogatiti maslinovo ulje u procesu izrade prirodne kozmetike, kakva je ekonomska isplativost ljekovitog bilja te kako tržište prepoznaje prirodne pripravke.

Drugi dio maslinarskog četvrtka teoretski je uvod u rezidbu masline pod naslovom: „Rezidba masline s naglaskom na održavanje uzgojnog oblika 'polikonična vaza'“ koju će voditi mr. sc. Petar Pedišić iz Hrvatske gospodarske komore i dr. sc. Šime Marcelić s Odjela za ekologiju agronomiju i akvakulturu. Cilj je ovog predavanja dati naglasak na jedan od važnih segmenata rezidbe – održavanje uzgojnog oblika masline. Naime, u našim maslinicima često vidimo primjere stabala kojima je rodna površina 'pobjegla' na rubove krošnje dok unutarnji dio ostaje bez rodnog potencijala. Niz je razloga koji dovode do tog problema, a jedan je od glavnih sama rezidba.

Ovaj maslinarski četvrtak podijeljen je u dva dijela tako da je nastavak planiran za nedjelju 26. veljače 2023. s početkom u 10:00 h u Parku prirode Vransko jezero, gdje će se održati pokazna rezidba masline.

Moderatorica večeri je Jelena Rušev Mogilevskij.