Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Na Sveučilišnom dobru Baštica održana edukativna demonstracijska aktivnost „Primjena GIS-a, dronova i sustava navigacije u preciznoj poljoprivredi“.

Na Sveučilišnom dobru Baštica, 15.6.2021. održana je edukativna demonstracijska aktivnost „Primjena GIS-a, dronova i sustava navigacije u preciznoj poljoprivredi“.   

Demonstracija je organizirana od strane Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede u okviru Programa ruralnog razvoja, a prezenitarli su je djelatnici tvrtke  Tehnologic Industry d.o.o. iz Samobora. Demonstraciji su nazočili svi značajniji poljoprivredni proizvođači Zadarske županije.

Kroz održanu radionicu poljoprivrednici su upoznati s geoinformacijskim sustavima i preciznom poljoprivredom. Prezentiran je let bespilotnih letjelica i način njihove primjene u poljoprivredi radi unaprjeđenja proizvodnih procesa, povećavanja efikasnosti proizvodnje te smanjenja potrošnje radne snage u svrhu povećavanja konkurentnosti na tržištu. Prikazan je način prikupljanja i obrade dobivenih podataka te primjena u praksi. Poljoprivrednici su također upoznati i sa zakonskom regulativom, te sa svim potrebnim mjerama sigurnosti prije primjene bespilotnih letjelica. Cilj demonstracije je bio upoznati poljoprivrednike s mogućnošću korištenja i implementacija geoinformacijskih sustava u postojeću proizvodnju.

Na kraju provedbe demonstracijske aktivnosti, polaznici dobili nova znanja o upotrebi inovativnih tehnologija i precizne poljoprivrede na svojim gospodarstvima u cilju modernizacije hrvatskog poljoprivrednika te jačanje konkurentnosti na globalnom tržištu.

Demonstracija je održana uz logističku potporu Sveučilišta u Zadru i Poslovnog centra Sveučilišta u Zadru, a nazočili su joj izv.prof.dr.sc. Tomislav Kos, Izv.prof.dr.sc. Ante Šiljeg sa suradnicima, Marina Pavlović dipl.ing. i Šimun Kolega mag.ing.