Naglasak je na provedbi vođenih radionica za potrošače. Saznanja i radionice prenose i provode najkvalitetniji stručnjaci s naših fakulteta i instituta, svaki u svojem području. Do sada su na Festivalu sudjelovali stručnjaci s Agronomskog fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, zatim Medicinskog fakulteta u Rijeci, Sveučilišta u Zadru, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, Ministarstva poljoprivrede RH, Agencije za hranu i poljoprivredu (HAPIH), Federalnog agro-mediteranskog zavoda, Mostar (BiH) i drugih organizacija. Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu redovito doprinosi ovoj manifestaciji aktualnim temama i raspravama na okruglim stolovima. Doc. dr. sc. Šime Marcelić ove je godine održao izuzetno popraćeno predavanje pred punom dvoranom naslova: Rezidba masline: s naglaskom na principe i pravila.