Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Maslinarski četvrtak

Maslinarski četvrtak

Budući da živimo i radimo na Mediteranu gdje raste maslina, a naši brojni kolege i prijatelji imaju pokoju maslinu ili obiteljski maslinik, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru odlučio je pokrenuti cikluse predavanja pod nazivom Maslinarski četvrtak koja bi obrađivala aktualne teme iz maslinarstva. Svrha je Maslinarskog četvrtka na znanstveni, stručni i kulturološki način obraditi i predstaviti aktualne teme i znanstvene spoznaje vezane za uzgoj i proizvodnju masline i maslinova ulja. Ovaj program zamišljen je u obliku predavanja/radionice jednom mjesečno, tj. svaki posljednji četvrtak u mjesecu u večernjim satima u trajanju od 60 minuta.  Usmjeren je na sve one koji se profesionalno ne stignu baviti maslinarstvom, ali bi vlastiti uzgoj masline željeli podignuti na višu razinu. Na prvom mjestu je namijenjen zaposlenicima i studentima Sveučilišta u Zadru, kao i maslinarima zadarskog područja koji žele proširiti svoje znanje o uzgoju masline.  Program će imati tematske okvire ovisno o periodu godine, ali također i na temelju upita i potreba sudionika.

Prvi Maslinarski četvrtak održat će se u suradnji s Odjelom za zdravstvene studije i Sveučilišnom knjižnicom, 27. listopada 2022. u 18:00 h u zgradi DHM-a, u prostorijama Studentskog kluba „Božo Lerotić“ u ulici Ruđera Boškovića 5.

Vrijeme je berbe maslina, što predstavlja krunu rada svakog maslinara, stoga su odabrane dvije teme koje će se prezentirati u obliku kratkog predavanja: Kada je maslina zrela? dr. sc. Šime Marcelića i Nutritivna vrijednost maslinovog ulja prof. dr. sc. Marijane Matek Sarić.

Na prvom Maslinarskom četvrtku gostuje g. Josip Mašina koji će  pročitati tekst nastao 50-ih godina prošlog stoljeća Berba masline prečkog matičara Šime Marcelića koji opisuje vrijeme, običaje i postupke prilikom berbe maslina u 19. st. kad je zemlja bila u vlasništvu veleposjednika i crkve. Gošće večeri su i Lavandiere, ženska klapa iz Preka koja će izvesti prigodne izvorne klapske napjeve, a moderatorica večeri je Jelena Rušev Mogilevskij.