Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Održan praktični dio nastave kolegija „UNIZD MARINE RESEARCH LIVING LAB“

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu ove godine je po prvi put proveo kombinirani intenzivni program pod nazivom UNIZD Marine Research Living Lab. Tema programa bila je proučavanje različitih izazova pred kojima se nalaze morski ekosustavi u Jadranskom moru (invazivne vrste, globalno zatopljenje, onečišćenje plastikom, proizvodnja hrane u moru, očuvanje usluga ekosustava itd.) te osmišljavanje mogućih rješenja.

Program se sastojao od virtualnog i praktičnog dijela. Virtualni dio izveden je u svibnju 2023. godine, dok se praktični dio održao od 04. do 08. rujna 2023. godine. U praktičnom dijelu programa sudjelovalo je 24 studenta iz Italije, Češke, Litve, Japana, SAD-a i Hrvatske. Kroz 5 dana provedbe studenti su uzeli uzorke mora na različitim lokacijama u zadarskom arhipelagu te provodili fizikalno-kemijske analize istih, identificirali morske organizme u mediolitoralu, uzimali uzorke pijeska s obale te utvrđivali prisutnost mikroplastike u njima, pregledali dio podmorja plaže Sabunike na prisutnost jedinki plemenite periske te posjetili uzgajališta ribe i školjkaša.

Studenti su kroz navedene aktivnosti imali priliku kroz praksu primjenjivati znanja stečena u dosadašnjem školovanju te razvijati vještine terenskog rada i rada u međunarodnim grupama. Ovakvi programi pobuđuju dodatni interes studenta za istraživanje morskih ekosustava i izazova pred kojim se isti nalaze te nude priliku za zabavu i stjecanje novih poznanstava i prijateljstva.

Kako nam je bilo možete vidjeti u galeriji u nastavku.