Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Održana prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi „Dalmatinka“

Na Sveučilištu u Zadru održana je prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi Dalmatinka. Konferenciju je otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek koji je imao i uvodno izlaganje na temu digitalne poljoprivrede. Sudionicima se u ime suorganizatora i domaćina obratila rektorica Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Dijana Vican, te dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Ivica Kisić. Nazočne je pozdravio i zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković dok je u programskom dijelu sudjelovao Daniel Segarić, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove zadarske županije.

Predsjednik organizacijskog odbora Danijel Koletić iz agencije Apriori World istaknuo je: „Mediteranska poljoprivreda stoljećima inspirira i hrani ljude. Danas smo ovdje kako bismo zajedno promicali u doba novih tehnologija i novih mogućnosti mediteransku poljoprivredu, definirali potencijale, a isto tako razmijenili mišljenja o stvaranju boljeg brend identiteta mediteranske poljoprivrede.“

U ime Sveučilišta u Zadru u organizacijskom odboru je bio izv.prof.dr.sc. Zoran Šikić, koji navodi: „Konferencija Dalmatinka s motom inspiriramo poljoprivredu je odličan koncept za ukazati na današnje izazove poljoprivrede i u zelenom i plavom dijelu, u značajno izmjenjenim okolišnim prilikama posebno Mediterana. Obveza akademske zajednice je podizati obrazovnu strukturu, ukazivati na nužnost transformacije poljoprivrednog sektora, uvođenje novih tehnologija i digitalizacije s čime se na Sveučilištu u Zadru i vodimo.“

Prvu konferenciju obilježilo je izlaganje i ravnatelja Uprave za ribarstvo Ante Mišure, kao i Zdravka Baraća, ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede. Obzirom na širinu područja mediteranske poljoprivrede, fokus je stavljen na teme o vinu, mandarinama, maslinarstvu te ribarstvu i pršutu. Sudjelovali su dr.sc. Radoslav Bobanović, Manuela Plohl i Ante Madir. Uvodničar i moderator teme o mediteranskim kulturama je bio izv.prof.dr.sc. Tomislav Kos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. O tržišnom pozicioniranju mandarine govorila je Zvjezdana Blažić. Potencijal mediteranske poljoprivrede je velik, tako i za sve mlade poljoprivrednike imajući u vidu da novo programsko razdoblje EU predviđa i povećanje financijskih sredstava za razvoj poljoprivrede. Posebnu pozornost konferencija je dala mladim poljoprivrednicima, programski kroz panel koji je moderirala prof.dr.sc. Martina Skendrović Babojelić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu na temu „Iskustva mladih poljoprivrednika i vizija razvoja mediteranske poljoprivrede“. U panelu su sudjelovali Josip Pavlica, mag.ing.agr., Petra Žampera Burmaz, mag.ing.agr. i Branimir Vrkić.

Konferencija je obuhvatila i teme o ribarstvu, ali gledajući u budućnost i nove izazove. Panel pod nazivom „Perspektive hrvatskog ribarstva 2030“ kojeg je moderirao izv.prof.dr.sc. Lav Bavčević s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, bio je usmjeren na perspektive hrvatskog ribarstva, a sudjelovali su Dane Desnica, Ante Sladoljev, Marinko Mekelenić i Šime Kosor.

Konferencija je bila u hibridnom obliku kojoj je fizički nazočilo 100-njak sudionika, te također nešto više od 100 sudionika preko online plaforme.