Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Održani 25. Dani masline Zadar

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru bio je suorganizator manifestacije 25. međunarodnih dana masline Zadar 2023, koju tradicionalno organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.

Prvi dan u petak 28. travnja, otvorena je manifestacija na Narodnom trgu u Zadru u Gradskoj loži. Priznanje „Stanko Ožanić“ dodijeljeno je Prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu,. Priznanje uzornom maslinaru dodijeljeno je Dariu Discordiji i Željku Dešpoji. Priznanje „Maslinarsko srce“ dodijeljeno je Anti Luliću za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje „Maslinarska nada“ dodijeljena je Marinu Paiću, učeniku srednje poljoprivredne škole „Stanko Ožanić“,  to je nagrada za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju. I na kraju priznanje „Zlatno Maslinarsko pero“ dodijeljeno je Milanu Vukoviću za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva. Za doprinos pri organiziranju Dana masline, dodijeljene su nagrade: Nedjeljku Jusupu, Marijanu Tomcu, Renatu Kraljevu, Aniti Peraić i Filipu Ercegu koji tradicionalno pripremaju  manifestaciju i sudjeluju u panelu i aktivnostima.

Isti dan popodne na okruglom stolu od 15 do 18.00 sati u Studentskoj menzi Novi kampus - dnevni boravak sudjelovala su četiri stručnjaka i raspravljala o aktualnoj problematici u sektoru maslinarstva.

Dr. sc. Saša Paprika, Ministarstvo poljoprivrede, otvorio je okrugli stol s izlaganjem o problemu registra maslina, aktualnog stanja nepoznatog broja stabla maslina u RH. Uputio je na prednosti koje proizlaze iz imanja registra za državu i maslinare u sektoru u okvirima EU. Odgovorio je na pitanja i problematiku koja proizlazi iz neudruživanja maslinara u udruženja, te prednosti takvog udruživanja.

Dr. sc. Radoslav Bobanović, maslinar „Mas-VIN“, nastavio je raspravu s istom problematikom i upozorio na teškoće s kojima se maslinari i on konkretno suočavaju jer ne postoji uređen izlazak maslinara na tržište i nemogućnosti ostvarivanja podrške i potpore radi neudruživanja kod ostvarivanja prava na koncesiju na vodene resurse koje ima na svom gospodarstvu. Odgovorio je na pitanja koja se odnose na načine kako ostvariti pravo na koncesiju na bušotinu vode.

Izv. prof. dr. sc. Zoran Šikić, s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu govorio je o problematici vode, određivanju obroka i trenutka dodavanja vode maslini. Odgovorio je na pitanja koja su postavljena u okviru budućih politika korištenja vode u EU.  

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, otvorio je dio okruglog stola o klimatskim promjenama i kako one utječu trenutno na pojavu štetnih organizama, odnosno kako će se to odraziti na razdoblje koje je pred maslinarima u okviru strategije „Od polja do stola“. Odgovorio je na pitanja koje nam prijetnje invazivnih vrsta slijede.

Isti dan nakon okruglog stola održana je svečana manifestacija dodjela medalja. Ukupno je bilo prijavljeno 240 ulja na natjecanje. Podijeljene su zlatne medalje u kategoriji „Pakovina“ i „Otvorenih“ ulja. Šampioni su ove godine bili Danijela Lalin – Dalma oleum i dr. Ivica Vlatković.

Idući dan je u sklopu manifestacije organiziran posjet mjestu Dobropoljana na otoku Pašmanu. Tijekom posjeta upriličen je nastup kulturno umjetničkih društava, sajam Hrvatski otočki proizvodi, natjecanje u pripremi „žgvaceta“ tradicionalnog jela od janjetine s graškom, dr. sc. Šime Marcelić pripremio je prezentaciju rezidbe u masliniku. Pod stručnim vodstvom mr.sc. Marijana Tomca organiziran je posjet uljari, proglašeni su pobjednici u kuhanju žgvaceta i organiziran je prigodni program i ručak.

Manifestacija je završila u subotu 29. travnja u 18.00 sati.