Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Održani Europski dani oceana u Bruxellesu (European Ocean Days)

Oceanska pismenost ili znanje o moru (engl. ocean literacy) odnosi se na razumijevanje međusobnog utjecaja čovjeka na more i mora na čovjeka te je prepoznata kao temelj za postizanje održivosti mora i morskih ekosustava te održive plave ekonomije. Također je i jedan od temeljnih čimbenika za postizanje ciljeva UN-ovog Desetljeća oceanskih znanosti za održivi razvoj 2021.-2030. te cilja održivog razvoja 14. Ocean je također neodvojiv dio klimatskog sustava i ključan za normalno funkcioniranje klime na Zemlji.
Kako bi se na području Europe povećala svijest o važnosti mora, prošli tjedan su se u Bruxellesu održali Europski dani oceana (engl. European Ocean Days) posvećeni moru, Misiji EU "Obnova naših oceana i voda" koja ima za cilj obnoviti naše oceane i mora do 2030. godine, budućim prioritetima na području europskih mora, plavim inovacijama i oceanskoj pismenosti (engl. ocean literacy).
Doc. dr. sc. Melita Mokos, sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu sudjelovala je kao panelistica u dijelu koji je bio posvećen oceanskoj pismenosti tj. znanju o moru pri čemu je podijelila svoja iskustva i rad na području plavog obrazovanja koji provodi kroz aktivnosti na Sveučilištu u Zadru i projekte kao što su EU4Ocean projekt BlueMinds4Teachers, HORIZON projekt BlueLightS te Erasmus+ projekt Fins into the water. Dugogodišnje aktivnosti koje se provode na području „ocean literacy“ na Sveučilištu u Zadru čine ga pionirom oceanske pismenosti u Hrvatskoj te se velik trud ulaže u uključivanje morskih tema u obrazovanje, promicanje plavog obrazovanja, a sve s ciljem očuvanja mora i njegovog održivog korištenja.