Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Održano predavanje i radionice na temu: Maslinina muha i prepoznavanje mana u maslinovom ulju.

Sveučilište u Zadru tradicionalno je uključeno u obilježavanje dana grada Zadra i blagdana Svetog Krševana. Ove godine  23. 11. 2023. godine u 17 sati u novoobnovljenoj staroj Tehničkoj školi u dvorani 001, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu u suradnji s Udrugom Senzorskih analitičara maslinovog ulja „Olea“ Zadar, organizirao je predavanja i radionicu na temu: Maslinina muha i prepoznavanje mana u maslinovom ulju. 

Uvodni dio je održao izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, o izazovima koji proizlaze od gospodarski poznatog štetnika masline, maslinine muhe (Bactrocera oleae (Rossi, 1790) u okvirima novih regulativa i ograničavanja upotrebe kemijskih sredstava za zaštitu bilja i novih okolnosti uslijed klimatskih promjena. Predavanje je imalo za svrhu upoznati zainteresiranu publiku o smjernicama za suzbijanje maslinine muhe sukladno novim politikama EU, odgovor ove vrste na promjene u okolišu i moguće alternative u suzbijanju koje će biti na raspolaganju proizvođačima u novim okolnostima.  

Nakon uvodnog predavanja održana je radionica kušanje maslinovog ulja iz berbe 2023. godine u organizaciji članova udruge „Olea“ Zadar. Radioni su vodili doc.dr.sc. Šime Marcelić, mag. ing. agr. Marko Zorica i mag. ing. agr. Magdalena Baričević. Radionica ima za cilj skrenuti pozornost potrošačima i samim proizvođačima na mane koje izaziva maslinina muha u maslinovom ulju. Naime, da bi se dobilo ulje visoke kvalitete, plod mora biti zdrav, svjež i u optimalno vrijeme ubran.

Na radionici je sudjelovalo oko 60 sudionika koji su aktivno sudjelovali u raspravi nakon predavanja i kušanja ulja.