Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Osmi Maslinarski četvrtak

Osmi Maslinarski četvrtak

Nakon berbe maslina, na otocima bi tradicionalno započelo okopavanje maslina, na dijalektu zvano „kopanje maslina na kupi“. Takav način obrade tla u masliniku zapravo je bio jedini način kojim su maslinari mogli održavati tlo i kontrolirati korov. Uz ispašu magaraca, koza ili ovaca koje su otočani imali, cijeli je otok imao potpunu drugačiju vizuru. Dolaskom plina u bocama na otok smanjila se potreba za sječom šume za ogrjev i kuhanje, a također se smanjio i broj stoke te je otok polagano poprimio današnju vegetaciju.
Slijedom te duge tradicije uzgoja masline u našem kraju cilj je ovog 8. Maslinarskog četvrtka osvijestiti način obrade tla koji je gotovo izumro i prenijeti ta saznanja na mlađe naraštaje kako bi upoznali svoje korijene. U svjetlu novih spoznaja o pokrovnim usjevima na radionici će se istaknuti prednosti i mane obrade tla i zatravljivanja maslinika.
Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom i Turističkom zajednicom općine Kali poziva Vas na radionicu u obiteljski maslinik Pellegrina Kurtina koja će se održati u nedjelju, 3. 12. 2023. godine u Kalima (otok Ugljan) s početkom u 14:30 h. Lokacija maslinika je označena na slici s zelenim mjestima za parkiranje automobila, https://maps.app.goo.gl/XpQVm2RV866vMTsn6 naziv predjela „kanali“ (44.055522, 15.192717).
U programu će sudjelovati Ines Kolega koja će čitati prigodnu poeziju kaljskog pjesnika Zorana Perina Đoa. Doc. dr. sc. Šime Marcelić vodit će tematsku problematiku i uključivati sudionike u raspravu o temi, a knjižničarka Jelena Rušev moderirat će događanje. Suorganizator 8. Maslinarskog četvrtka je Turistička zajednica Općine Kali.