Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Posjet prof. dr. sc. Tomáš Lošak

Profesor  prof. ing. Tomáš Lošak Ph.D. sa Sveučilišta Mendel u Brnu (Češka) gostovao je 27. lipnja 2022. na Sveučilištu u Zadru, u sklopu ERASMUS +  programa. Profesor je o stručnjak na području biotehničkih znanosti, polje poljoprivreda, specijalist za ishrana bilja. Primivši ga na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu dobrodošlicu mu je zaželio zamjenik pročelnice odjela izv. prof. dr. sc. Ivan Župan. Profesor Lošak održao je predavanje u kojem je predstavio svoj interes u znanosti, znanstveni i stručni rad, te planove za budućnost, isto tako održat će tijekom tjednog posjeta još nekoliko konzultacija i obilazaka sveučilišnih radnih prostorija.

Predavanju su prisustvovali profesori Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos te izv. prof. dr. sc. Zoran Šikić koji su predstavili djelovanje i postignuća Odjela te iskazali zanimanje za suradnju na području ishrane bilja i agroekologije sa Sveučilištem Mendel u Brnu. Predavanje su pozorno pratili Erasmus + studenti Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu iz Češke te asistenti odjela Marko Zorica mag. ing. agr. i Šimun Kolega mag. ing. agr. Također, zbog proširenja suradnje koju Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu ima s Agronomskim fakultetom sveučilišta u Zagrebu na predavanju su sudjelovali predstavnici, izv. prof. dr. sc. Marko Petek  i doc. dr. sc. Tomislav Karažija, stručnjaci istog područja.

Nakon izlaganja, pokazan je obostrani interes za suradnju, razmijenili su se prigodni pokloni te su se predstavnici Sveučilišta u Zadru, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i gost uputili na brod za Otok Ugljan gdje je su obišli nasade maslina, ekstenzivnog tipa kao i repliku uljare u Mulinama.

Profesor Lošak je na kraju radnog tjedna s dojmovima zahvalio na dobrodošlici i srdačno se pozdravio s domaćinima na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.