Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Projektne aktivnosti 20022- KultBaMikroo

Radionica za arhiviste, restauratore i konzervatore

Dana 12. 5. 2022. g. u sklopu interdisciplinarnog projekta Zaštita zadarske kulturne baštine od negativnog utjecaja mikroorganizama „KultBaMikroo“ koji je financiran od strane Sveučilišta u Zadru (IP.01.2021.12.) u prostoru Code-Hub održana je radionica za arhiviste, restauratore i konzervatore. Voditelji radionice bili su dr. sc. Željko Savković, znanstveni suradnik, Zavod za algologiju, mikologiju i lihenologiju, Zavod za botaniku i botanički vrt "Jevremovac" s Biološkog fakulteta Sveučilišta u Beogradu i dr. sc. Jelena Lončar s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Svučilišta u Zadru. Polaznike je prigodnim govorom pozdravila voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru. U organizaciji radionice je uz Državni arhiv u Zadru sudjelovala i izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić s Odjela za informacijske znanosti Svučilišta u Zadru.

Radionica je obuhvaćala izolaciju i morfološku determinaciju mikrogljiva (mikromiceta) s posebnim osvrtom na vrste koje su uzročnici biodeterioracije objekata kulturne baštine. Sudionici su se upoznali s tehnikama uzorkovanja gljivica s različitih supstrata, kao i s tehnikama priprave mikroskopskih preparata, mikroskopiranja i korištenja ključeva u svrhu morfološke determinacije. Također, predstavljene su različite metode fiziološke karakterizacije izolata s umjetničkih predmeta u cilju procjene potencijalnog neželjenog efekta gljivica na same objekte.

Radionicu su pohađali: Damira Tolić (Konzervatorski odjel, Zadar), Ana Radić Bizjak (Sveučilišna knjižnica, Split), Andro Šimičić i Majda Begić Jarić (Hrvatski restauratorski zavod, Zagreb), Stevo Leskarac, Lucija Ašler, Gabriela Aleksić, Karmen Lečić (Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu), Jurica Badžoka, Eneida Škara i Marcela Ostojić (Državni arhiv u Zadru), Oliver Modrić (Arhiv Zadarske nadbiskupije), Marijana Mimica i Martina Bagatin (Hrvatski državni arhiv).

Predavanje: „Gljive između znanosti i umjetnosti“

Istoga dana dr. sc. Željko Savković održao je predavanje „Gljive između znanosti i umjetnosti“ u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru namijenjeno studentima Odjela za informacijske znanosti, Odjela za povijest umjetnosti i Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.