Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Šesti Maslinarski četvrtak

Šesti Maslinarski četvrtak

U sklopu Festivala znanosti čija je ovogodišnja tema priroda i društvo, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru organizira šesti po redu Maslinarski četvrtak u suradnji s Odjelom za turizam i komunikacijske znanosti, Masliraskom zadrugom Lun i Sveučilišnom knjižnicom, 27. travnja 2023. u 19 h u Sveučilišnoj knjižnici, ogranku Novi kampus (Ul. dr. Franje Tuđmana 24 i: https://sveucilisnaknjiznica.unizd.hr/o-knjiznici-kontakt/ogranci/novi-kampus).

Prvo predavanje pod naslovom „Doživljaji masline u turizmu Zadarske županije“ održat će doc. dr. sc. Tomislav Klarin s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti. Cilj je ovog predavanja utvrditi ulogu masline, maslinovog ulja i drugih prerađevina u turizmu Zadarske županije. U skladu s time, kroz predavanje saznat ćemo trenutnu zastupljenost masline u turizmu Zadarske županije, Hrvatske i drugih turističkih država. Osim toga, ovim predavanjem ukazat će se na mogućnosti i ograničenja turističke valorizacije masline kao značajnog prirodnog resursa Zadarske županije na kojem se mogu temeljiti različiti turistički doživljaji.

Drugo predavanje, pod naslovom: „Vrtovi lunjskih maslina“ održat će dr. sc. Andrea Cantore Badurina, koordinator Vrtova lunjskih maslina i poljoprivrednih aktivnosti Maslinarske zadruge Lun. Cilj je ovog predavanja prezentirati lunjski maslinik i prikazati kako se u realnom sektoru provode turističke aktivnosti. Kroz predavanja dotaknut ćemo se i projekata, istraživanja i poljoprivrednih aktivnosti koje se provode u lunjskom masliniku, te mogućnosti razvoja maslinarstva i turizma u području lunjskog maslinika.

Gošće večeri su ženska klapa Zikva iz Pašmana.

Moderatorica večeri je Jelena Rušev Mogilevskij.