Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Sveučilište u Zadru kao partner sudjeluje u izvođenju prestižnog Erasmus Mundus studijskog programa "Biotehnologija mora"

Sveučilište u Zadru kao partner sudjeluje u izvođenju prestižnog Erasmus Mundus studijskog programa "Biotehnologija mora"

Sveučilište u Zadru s partnerima iz EU CONEXUS alijanse pokrenulo je diplomski studij Biotehnologija mora koji je odabran od strane Erasmus+ programa Erasmus Mundus Joint Masters (2022. – 2027.) za financiranje od 2022. do 2025. godine. To u praksi znači da će u navedenom razdoblju biti dostupno više od 20 stipendija po godini za najbolje kandidate iz cijelog svijeta za upis na navedeni program. Mjesečna stipendija za studente će iznositi 1.400 €, a njena svrha je doprinos plaćanju troškova koje ima korisnik stipendije, a koji se odnose na sudjelovanje u programu, troškove putovanja i životne troškove za vrijeme studija. Stipendirani studenti također ne plaćaju ni troškove školarine studija već će za njih školarinu pokrivati Erasmus+ program. Treba naglasiti kako su Erasmus Mundus združeni studiji visoko integrirani diplomski programi kreirani na temelju internacionalnog partnerstva institucija visokog obrazovanja koje zajednički izvode program. Kroz potporu ovim združenim programima EU ima za cilj podupirati izvrsnost i internacionalizaciju sudjelujućih institucija te uključivanje najboljih studenta iz cijelog svijeta u ove prestižne  studijske programe.

Združeni diplomski studijski program Biotehnologija mora je multidisciplinarni program pripremljen u okviru EU CONEXUS alijanse, jednog od prvih transnacionalnih europskih sveučilišta, kojeg je Sveučilište u Zadru dio. U akreditaciji programa primijenjen je europski pristup prema kojemu je postupak vrednovanja provela francuska agencija za akreditaciju studijskih programa Hcéres. Program studentima pruža visoko kvalitetno interdisciplinarno obrazovanje izgrađujući njihove profesionalne kompetencije u području biotehnologije mora. Ovaj studijski program pripremljen je u suradnji s ključnim dionicima iz područja plave biotehnologije kako bi odgovarao stvarnim potrebama sektora.

Trajanje studijskog programa je dvije godine (četiri semestra), a završetkom studija student stječe 120 ECTS bodova, te diplomu svih sveučilišta uključenih u izvođenje programa. Prvi semestar studija studenti će polaziti na Katoličkom sveučilištu Valencija (Španjolska), a drugi semestar na Sveučilištu La Rochelle (Francuska). Na početku trećeg semestra studenti će birati jednu od četiri ponuđene specijalizacije (Inovativni bioproizvodi za budućnost, Plava biomasa, Morska biorafinerija, Biotehnologija u akvakulturi) te će sukladno odabranoj specijalizaciji treći i četvrti semestar uz navedena sveučilišta studenti moći polaziti na Sveučilištu u Zadru, Poljoprivrednom sveučilištu u Ateni (Grčka) te Sveučilištu Klaipeda (Litva). Treba naglasiti kako će vodeće tvrtke iz područja plave biotehnologije i istraživački centri također biti uključeni u izvođenje studijskog programa.

Ovaj diplomski studij najbolje će odgovarati studentima koji su završili preddiplomske ili diplomske studije biotehnologije, biokemije, farmacije, kemije, biologije, znanosti o moru, znanosti o okolišu, prehrambene biotehnologije, agronomije, kemijskog inženjerstva i slične studijske programe. Svi potencijalni studenti koji žele dobiti Erasmus Mundus stipendiju trebaju podnijeti prijavu za studij do 31. ožujka 2022. godine putem web stranice EU CONEXUS projekta, odnosno putem poveznice koja se nalazi na stranici: https://www.eu-conexus.eu/en/marine-biotechnology/ (na navedenoj stranici mogu se dobiti dodatne informacije o studijskom programu i dostupnoj stipendiji). Za studente koji ne dobiju stipendiju školarina za navedeni studij iznosi 5.000 € po godini ako su državljani EU, sjeverne Makedonije, Srbije, Islanda, Lihtenštajna,  Norveške i Turske, odnosno 9.000 € za osobe koji nisu državljani EU i prije navedenih zemalja. Nastava na studijskom programu započet će 15. rujna 2022. godine.

Brošura