Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Terenska nastava studenata 2. godine primijenjene ekologije u poljoprivredi iz kolegija: Osnove fiziologije s ishranom bilja

Terenska nastava studenata 2. godine primijenjene ekologije u poljoprivredi iz kolegija: Osnove fiziologije s ishranom bilja

Odjel za agronomiju, ekologiju i akvakulturu u sklopu vježbi iz kolegija Osnove fiziologije s ishranom bilja u utorak 17.01.2023. godine organizirao je terensku nastavu studenata druge godine Primijenjene ekologije u poljoprivredi. Terensku nastavu su organizirali izv.pof.dr.sc. Tomislav Kos i dr.sc. Šime Marcelić, a uključivala je posjet tvrtki Vita-kemija u Zadru. U sklopu terenske nastave studenti su se susreli s problematikom održive i precizne ishrane u biljnoj proizvodnji.

Ukratko na praktičnim primjerima upoznati su sa osnovnim čimbenicima koji moraju biti uzeti u obzir prilikom planiranja gnojidbe kao što su zahtjevi pojedine biljne kulture i cilj proizvodnje zatim pH tla, stanje humusa u tlu, struktura tla i ostalim problemima u ishrani bilja.

Susreli su se i sa vrstama gnojiva kao i s novim tehnologijama u proizvodnji gnojiva kao što su kombinacija organskih i mineralnih gnojiva i folijarnih gnojiva i ostalo.

Isto tako upoznati su sa sredstvima koja poboljšavaju strukturu i povećavaju mikrobiološku aktivnost tla.

Terenska nastava uključivala je i susret s djelatnicima, agronomima koji provode savjetodavno – prodajne i analitičke poslove u ishrani bilja.