26. lipnja 2018.
Studenti Sveučilišta u Zadru osvojili 3. mjesto na studentskom natjecanju Ecotrophelia
Dvoje studenata 2. godine Odjela za agronomiju, ekologiju i akvakulturu preddiplomskog studija Primjenjena ekologija u poljoprivredi Domagoj Mikulić i David Šare osvojili su 3. mjesto na 5. nacionalnom studentskom natjecanju Ecotrophelia koje se održalo 12. lipnja 2018. godine na Prehrambeno–biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, u kreiranju eko inovativnog prehrambenog proizvoda.
Ecotrophelia je jedno od 8 studentskih natjecanja u Hrvatskoj međunarodnog karaktera (App Start Contest, Case Study Competition, Elektroboj, Moot Court Croatia, Mozgalo, Smartup, Vizionar).
Ecotrophelia je međunarodno natjecanje u kojem studentski timovi imaju priliku predstaviti svoj inovativni, ekološko osviješteni prehrambeni proizvod. Ovo natjecanje održava se već 5. godinu u Hrvatskoj na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu, a pobjednički tim imat će priliku u listopadu 2018. godine u Parizu predstaviti svoj proizvod na europskoj razini. Na natjecanju mogu sudjelovati timovi sastavljeni od studenata preddiplomskih i/ili diplomskih i/ili doktorskih studija Sveučilišta u Republici Hrvatskoj.
Cilj natjecanja je poticanje studentske inovativnosti i kreativnosti, stvaranje novih eko-inovativnih proizvoda temeljenih na studentskim idejama te njihov plasman i promocija na nacionalnom i europskom tržištu.
Natjecanje potiče i multidisciplinarnost timova te povezivanje znanja iz različitih područja (prehrambene tehnologije, biotehnologije, nutricionizma, agronomije, ekonomije, dizajna te marketinga). Dosadašnji sudionici su pokazali izuzetnu kreativnost i sposobnost, a pobjednički timovi na europskim natjecanjima ostvarili su vrlo dobre rezultate.
Ecotrophelia je izvrsna prilika da studenti primjene svoje znanje stečeno na fakultetu, okušaju se u novim izazovima i međusobnom suradnjom osmisle novi proizvod.
Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (HDPBN), suorganizatori su Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Hrvatska gospodarska komora i eSTUDENT. Sponzori natjecanja koji su ujedno nagradili timove i omogućili održavanje samog natjecanja su: Coca-cola, HiPP Hrvatska, HGK, Vindija, PBF, Superfaks Menza Pbf-Rgn.
Zadatak natjecateljskih timova je finalizirati proizvod koji je spreman pojaviti se na tržištu, što uključuje ekološki prehrambeni proizvod, osmišljavanje etikete i ambalaže, izrada poslovnog plana koji se prezentira pred stručnim i ocjenjvačkim žirijem na samom natjecanju. Nakon prezentacije proizvoda i senzorskog ocjenjivanja, Stručno povjerenstvo (21 član) odlučuje o pobjedniku natjecanja, sastavljeno od predstavnika prehrambenih, industrijskih i proizvodnih poduzeća zajedno sa profesorima, znanstvenicima i istraživačima iz struke.
Tim Atakos u kojem su sudjelovali studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek osvojio je prvo mjesto s proizvodom FLIPSOS - "Ekstrudirani snack proizvod od kukuruzne krupice sa dodatkom odmašćene pogače konoplje i buče, aromatiziran ljuskicama kvasca i himalajskom soli".
Tim Danus osvojio je 2. mjesto u kojem su sudjelovale studentice Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu sa čokoladnim namazom od lješnjaka i datulja.
Treće mjesto su osvojili naši studenti David Šare i Domagoj Mikulić s proizvodom Melissimo. MELLISIMO je prehrambeni inovativni ekološki proizvod od meda koji svojom laganom pjenastom teksturom i osvježavajućim aromatičnim okusom zadržava sve blagodati koje nudi med. Ovakav jednostavan proizvod nudi doživljaj meda u drugačijem obliku sa svim ljekovitim i hranjivim svojstvima. Glavni sastojak proizvoda je 100 % prirodni med.
Hrana ima važnu ulogu u našem životu i sa poboljšanjem standarda života ulazimo u novu sferu, poput otkrivanja novog svijeta i doživljaja hrane u sasvim drugoj ulozi. Upravo je misija tima da om
Pročitaj više