Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
Studenti Sveučilišta u Zadru osvojili 3. mjesto na studentskom natjecanju Ecotrophelia

Studenti Sveučilišta u Zadru osvojili 3. mjesto na studentskom natjecanju Ecotrophelia


Dvoje studenata 2. godine Odjela za agronomiju, ekologiju i akvakulturu preddiplomskog studija Primjenjena ekologija u poljoprivredi Domagoj Mikulić i David Šare osvojili su 3. mjesto na 5. nacionalnom studentskom natjecanju Ecotrophelia koje se održalo 12. lipnja 2018. godine na Prehrambeno–biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, u kreiranju eko inovativnog prehrambenog proizvoda.

Ecotrophelia je jedno od 8 studentskih natjecanja u Hrvatskoj međunarodnog karaktera (App Start Contest, Case Study Competition, Elektroboj, Moot Court Croatia, Mozgalo, Smartup, Vizionar).
Ecotrophelia je međunarodno natjecanje u kojem studentski timovi imaju priliku predstaviti svoj inovativni, ekološko osviješteni prehrambeni proizvod. Ovo natjecanje održava se već 5. godinu u Hrvatskoj na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu, a pobjednički tim imat će priliku u listopadu 2018. godine u Parizu predstaviti svoj proizvod na europskoj razini. Na natjecanju mogu sudjelovati timovi sastavljeni od studenata preddiplomskih i/ili diplomskih i/ili doktorskih studija Sveučilišta  u Republici Hrvatskoj.

Cilj natjecanja je poticanje studentske inovativnosti i kreativnosti, stvaranje novih eko-inovativnih proizvoda temeljenih na studentskim idejama te njihov plasman i promocija na nacionalnom i europskom tržištu.

Natjecanje potiče i multidisciplinarnost timova te povezivanje znanja iz različitih područja (prehrambene tehnologije, biotehnologije, nutricionizma, agronomije, ekonomije, dizajna te marketinga). Dosadašnji sudionici su pokazali izuzetnu kreativnost i sposobnost, a pobjednički timovi na europskim natjecanjima ostvarili su vrlo dobre rezultate.

Ecotrophelia je izvrsna prilika da studenti primjene svoje znanje stečeno na fakultetu, okušaju se u novim izazovima i međusobnom suradnjom osmisle novi proizvod.

Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (HDPBN), suorganizatori su Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Hrvatska gospodarska komora i eSTUDENT. Sponzori natjecanja koji su ujedno nagradili timove i omogućili održavanje samog natjecanja su: Coca-cola, HiPP Hrvatska, HGK, Vindija, PBF, Superfaks Menza Pbf-Rgn.
Zadatak natjecateljskih timova je finalizirati proizvod koji je spreman pojaviti se na tržištu, što uključuje ekološki prehrambeni proizvod, osmišljavanje etikete i ambalaže, izrada poslovnog plana koji se prezentira pred stručnim i ocjenjvačkim žirijem na samom natjecanju. Nakon prezentacije proizvoda i senzorskog ocjenjivanja, Stručno povjerenstvo (21 član) odlučuje o pobjedniku natjecanja, sastavljeno od predstavnika prehrambenih, industrijskih i proizvodnih poduzeća zajedno sa profesorima, znanstvenicima i istraživačima iz struke.
Tim Atakos u kojem su sudjelovali studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek osvojio je prvo mjesto s proizvodom FLIPSOS - "Ekstrudirani snack proizvod od kukuruzne krupice sa dodatkom odmašćene pogače konoplje i buče, aromatiziran ljuskicama kvasca i himalajskom soli".

Tim Danus osvojio je 2. mjesto u kojem su sudjelovale studentice Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu sa čokoladnim namazom od lješnjaka i  datulja.

Treće mjesto su osvojili naši studenti David Šare i Domagoj Mikulić s proizvodom Melissimo. MELLISIMO je prehrambeni inovativni ekološki proizvod od meda koji svojom laganom pjenastom teksturom i osvježavajućim aromatičnim okusom zadržava sve blagodati koje nudi med. Ovakav  jednostavan proizvod nudi doživljaj meda u drugačijem obliku sa svim ljekovitim i hranjivim svojstvima. Glavni sastojak proizvoda je 100 % prirodni med.

Hrana ima važnu ulogu u našem životu i sa poboljšanjem standarda života ulazimo u novu sferu, poput otkrivanja novog svijeta i doživljaja hrane u sasvim drugoj ulozi. Upravo je misija tima da om
Pročitaj više
Studenti Sveučilišta u Zadru osvojili 3. mjesto na studentskom natjecanju Ecotrophelia
Sveučilišna stolnoteniska liga Zadar

Sveučilišna stolnoteniska liga Zadar

Nakon prve sezone sveučilišne stolnoteniske lige u kojoj se natjecalo 14 odjela, na završnici među četiri najbolje se plasirala ekipa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu – ekipa Ekologija.

U polufinalnom susretu Ekologija je nadigrala ekipu Povijesti s rezultatom 3 - 1, dok je u velikom finalu na žalost izgubila od ekipe Talijanski s rezultatom  2 - 3 , gdje je u uzbudljivoj završnici Filip Ladiš izgubio ključan meč.

Ekipu Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu su predvodili: Filip Ladiš, Karlo Buterin, Ante Dujmović i Martin Šimičević.
Pročitaj više
Sveučilišna stolnoteniska liga Zadar
POZIV NA PREDAVANJE "ZAJEDNO NA PUTU PREMA "JEDNOM ZDRAVLJU"  (ONE HEALTH): interdisciplinarni, interprofesionalni i globalni pristup svjetskom zdravlju"

POZIV NA PREDAVANJE "ZAJEDNO NA PUTU PREMA "JEDNOM ZDRAVLJU" (ONE HEALTH): interdisciplinarni, interprofesionalni i globalni pristup svjetskom zdravlju"

Srdačno Vas pozivamo na predavanje koje će u četvrtak, 14.06.2018. u 14:00h u dvorani 1.3. (Relja) održati izv. prof. dr. sc. Suzana Tkalčić, Western University of Health Sciences, Pomona, SAD pod naslovom "ZAJEDNO NA PUTU PREMA "JEDNOM ZDRAVLJU"  (ONE HEALTH): interdisciplinarni, interprofesionalni i globalni pristup svjetskom zdravlju". 
Pročitaj više
POZIV NA PREDAVANJE "ZAJEDNO NA PUTU PREMA "JEDNOM ZDRAVLJU" (ONE HEALTH): interdisciplinarni, interprofesionalni i globalni pristup svjetskom zdravlju"
Predstavljanje projekta Stronger

Predstavljanje projekta Stronger

06. lipnja 2018. je u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije predstavljen projekt STRONGER TOGETHER – Product Development and Internationalization (ZAJEDNO JAČI – Razvoj proizvoda i internacionalizacija). Vodeći partner na projektu je CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., a projektni partneri Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, INOVACija Zadar te Sveučilište u Zadru. Vrijednost projekta:  979.309,91 EUR, a ukupan iznos sufinanciranja iznosi 831.434,09 EUR.

Na predstavljanju projekta nazočili su zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, direktorica Razvojne agencije BPŽ CTR Mirela Brechelmacher, a projektne partnere su predstavili predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore Ljubica Kostić –Bukarica, predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH Aida Zubčević, predstavnica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije Martina Vukašina, predstavnica Sveučilišta u Zadru mr.sc. Branka Maričić te voditelj projekta Domagoj Miljković iz CTR-a.

Projekt se provodi na području središnje Hrvatske i Dalmacije, središnje i južne Crne Gore te zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine tijekom 27 mjeseci, počevši od studenog 2017. godine.

Glavni cilj projekta je osnažiti organizacije koje pružaju potporu poslovanju i istraživačkim institucijama (BSO) kako bi pružile podršku i savjetodavne usluge malim i srednjim poduzećima na tržištu i promovirale prekogranične aktivnosti klastera u industriji prikupljanja i prerade bilja

Tijekom provođenja projekta cilj je i pokrenuti prekograničnu suradnju poduzetničko-potpornih organizacija, udruga i istraživačkih institucija, podići svijest te pokrenuti prekograničnu suradnju i umrežavanje  malih i srednjih poduzeća, razviti inovativni model klastera kroz e-platformu. 

Ciljane skupine su poduzetničko-poslovne organizacije, udruge, Istraživački instituti te mala i srednja poduzeća koja su uključena u sektor prikupljanja i prerade bilja.

Nakon predstavljanja projekta nazočni su pogledali malu izložbu proizvoda koje su sa sobom donijeli partneri na projektu.
Pročitaj više
Predstavljanje projekta Stronger
Terenska nastava u Slavoniji

Terenska nastava u Slavoniji

Od 23. do 25. svibnja u Slavoniji je održana terenska nastava za studente Studije primijenjene ekologije u poljoprivredi. Tijekom nastave posjećeni su Srednja poljoprivredna škola Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu, ribnjak Grudnjak u Orahovici, Park prirode Papuk, tvrtka Osilovac d.o.o (Feravino – vinogradi, vinarija, podrum, farma goveda s bioplinskim postrojenjem), Kutjevo d.d. (vinarija, podrum) te OPG Džakula (edukacijski centar, ekstenzivni uzgoj goveda, ovaca, svinja, konja, proizvodnja tradicijskih proizvoda, ratarska proizvodnja).
Pročitaj više
Terenska nastava u Slavoniji