Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Obavijesti

OBRANA ZAVRŠNOG RADA

OBRANA ZAVRŠNOG RADA

Dana 14. rujna 2018. godine s početkom u 8:00 sati u učionici 1.4. (Relja) studentica Monika Bačinić branit će završni rad s temom "Fish behaviour triggered directly by a spearfisher's visual cues vs. indirectly by the behaviour of other fish nearby​​​​​​​".
Pročitaj više
OBRANA ZAVRŠNOG RADA
Konačne rang liste

Konačne rang liste

Konačne rang liste za upis na izvanredne preddiplomske studije Primijenjene ekolgoije u poljoprivredi i Podvodnih znanosti i tehnologija možete pronaći ovdje. 

Upisi će se obavljati od 14.09.-19.09. u vremenu 9-12 i 13-15 sati.
Pročitaj više
Konačne rang liste
Početna konferencija projekta SAN – pametna poljoprivredna mreža / Smart Agricultural Network

Početna konferencija projekta SAN – pametna poljoprivredna mreža / Smart Agricultural Network

Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u svojstvu partnera odobren je tehnologijski projekt na natječaju IRI – istraživanje, razvoj i inovacije, Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (KK.01.2.01.). Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a prijavitelj je tvrtka Elektrokovina plus d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Naziv projekta je SAN – pametna poljoprivredna mreža / Smart Agricultural Network.

SAN pametna mreža predstavlja daljnji iskorak u unapređenju proizvodnje hrane, posebice kulturā u voćarstvu i vinogradarstvu, s ciljem stvaranja sveobuhvatne tehnološke platforme koja će omogućiti postizanje optimalne količine uroda najbolje moguće kvalitete, posebice u onim godinama kada su prirodni uvjeti takvi da bez primjene platforme dobre rezultate ne bi bilo moguće ostvariti.

Projekt traje 4 godine (3+1). Tri godine provodi se osnovno i industrijsko istraživanje i o toj fazi ovisi još jedna godina eksperimentalnog razvoja. Projekt je započeo 26.6.2018. i trajat će do 26.6.2022. godine. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 11.496.067,00 HRK a udio EU u finaciranju iznosi 8.234.836,12 HRK. 

Kontakt za više informacija

tkos@unizd.hr

Linkovi:

www.strukturnifondovi.hr

https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/

Više o projektu možete saznati u četvrtak, 13. rujna 2018.u 11 sati na početnoj konferenciji u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2).
Pročitaj više
Početna konferencija projekta SAN – pametna poljoprivredna mreža / Smart Agricultural Network
Održana 2. radionica u sklopu projekta PESCAR

Održana 2. radionica u sklopu projekta PESCAR

U okviru projekta PESCAR održana je druga po redu radionica na temu „Koristi od integrirane poljoprivredne proizvodnje“ na području Zadarske županije.

Zbog pritiska kupaca, trgovački lanci u Europi vrlo su rigorozni kada je riječ o sigurnosti hrane koja je iznad propisanih pravila. Europska unija ima najveći standard u proizvodnji hrane kojeg karakterizira vrlo niska tolerancija prema pesticidima čija je primjena strogo kontrolirana. Kako je upravo smanjena i ciljana upotreba pesticida glavni cilj projekta PESCAR, u okviru predmetnog projekta planiran je čitav set edukativnih radionica za poljoprivrednike putem kojih će se pobliže objasniti mogućnosti korištenja novo uspostavljenog prognostičkog sustava te prednosti integrirane poljoprivredne proizvodnje.

I dok su kroz prvu radionicu, održanu početkom travnja ove godine, poljoprivrednim proizvođačima s područja županije predstavljene tek postavljene agrometeorološke stanice te je najavljena objava preporuka temeljnih na prikupljenim podacima stanica, glavna tema druge radionica bila je održiva poljoprivreda kao sustav uspješnog gospodarenja poljoprivrednim resursima koji udovoljava promjenjivim ljudskim potrebama uz istodobno održavanje ili povećavanje kvalitete okoliša.

Radionicu su održali stručnjaci sa Sveučilišta u Zadru (jedan od 5 partnera na projektu) g. Tomislav Kos i gđa. Ana Gašparović Pinto koji su izlaganje započeli prezentiranjem sustava integrirane zaštite bilja čija se osnovna načela baziraju upravo na smanjenju potrošnje sredstava za zaštitu bilja i provođenju preventivnih mjera zaštite. U daljnjem tijeku radionice, g. Kos svima prisutnima opisao je određene metode i mjere za suzbijanje štetnika, uzročnika bolesti i korova, a poseban naglasak stavio je na prednosti integrirane zaštite.

Da je tema pobudila značajan interes poljoprivrednih proizvođača, pokazuje i broj sudionika radionice kojih je bilo 26.

Osim navedenih, u sklopu provedbe projekta u planu je održavanje još dvije radionice na temu „Evidencija, praćenje i dokumentiranje za potrebe integrirane poljoprivredne proizvodnje“ i „Zaštita poljoprivrednih kultura od štetnika i uzročnika bolesti“ za koje će biti objavljene pravovremene najave.

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction financiran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, a ukupna vrijednost iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi 511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke.
Pročitaj više
Održana 2. radionica u sklopu projekta PESCAR
OBRANA ZAVRŠNOG RADA

OBRANA ZAVRŠNOG RADA

Dana 17. srpnja 2018. godine s početkom u 10:00 sati u učionici 1.3. (Relja) studentica Ana Marija Prpić branit će završni rad s temom "Obraštaj mnogočetinašem Pomatoceros triqueter na uzgajanoj dagnji (Mytilus galloprovincialis) u Republici Hrvatskoj".
Pročitaj više
OBRANA ZAVRŠNOG RADA
OBRANA ZAVRŠNOG RADA

OBRANA ZAVRŠNOG RADA

Dana 17. srpnja 2018. godine s početkom u 10:00 sati u učionici 1.3. (Relja) studentica Ana Marija Prpić branit će završni rad s temom "Obraštaj mnogočetinašem Pomatoceros triqueter na uzgajanoj dagnji (Mytilus galloprovincialis) u Republici Hrvatskoj".
Pročitaj više
OBRANA ZAVRŠNOG RADA
OBRANE ZAVRŠNIH RADOVA

OBRANE ZAVRŠNIH RADOVA

Dana 10. srpnja 2018. godine održat će se obrane završnih radova:

s početkom u 9:00 sati u učionici 1.3. (Relja) studentica Magdalena Baričević branit će završni rad s temom "Zaštita prirodnih vrijednosti Nacionalnog parka Paklenica",

s početkom u 10:00 sati u učionici 1.3. (Relja) student Josip Šare branit će završni rad s temom "Utjecaj podloge masline Olea europea var. Drobnica na rast i razvoj pet cijepljenih sorata masline u Salima na Dugom otoku".

Dana 11. srpnja 2018. s poečtkom u 9 sati u učionici 1.3. (Relja) održat će se obrana završnog rada s temom "Utjecaj mikroplastike na morski okoliš".
Pročitaj više
OBRANE ZAVRŠNIH RADOVA
First567810121314Last